Φορολογικές δηλώσεις 2018.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογικής δήλωσης(Ε1) έχουν όλοι οι φορολογούμενοι που είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους είτε αποκτούν εισόδημα είτε όχι. Από την υποχρέωση δεν εξαιρούνται τα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα εφόσον αποκτούν εισόδημα. Υποχρέωση υποβολής έχουν επίσης και οι κάτοικοι εξωτερικού μόνο αν αποκτούν εισόδημα φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος έτους 2018 είναι διαθέσιμη και μπορείτε να απευθυνθείτε σε λογιστή προκειμένου να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30/06/2019, εκτός εάν οριστεί μεταγενέστερη ημερομηνία δυνάμει σχετικής απόφασης.

Φέτος, για πρώτη χρονιά οι σύζυγοι δύνανται να υποβάλλουν χωριστά τη φορολογική τους δήλωση. Προϋπόθεση αυτού είναι τουλάχιστον ο ένας εκ των συζύγων να έχει προβεί σε δήλωση- γνωστοποίηση της επιλογής του για υποβολή χωριστής δήλωσης, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Η γνωστοποίηση αυτή αφορά μόνο το τρέχον έτος και πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος αν οι σύζυγοι εξακολουθούν να επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις. Ανεξάρτητα από την υποβολή κοινής ή μη δήλωσης, θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού (εκκαθαριστικά).

Φορολογικές δηλώσεις 2018

Τα ελάχιστα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε να προσκομίσετε στο λογιστή για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι:

  • Κωδικοί πρόσβασης στο Τaxisnet και ΑΜΚΑ όλων των μελών του νοικοκυριού
  • Λογαριασμό ΔΕΗ της κατοικίας ώστε να  εντοπιστεί ο αριθμός παροχής ρεύματος
  • Αριθμό λογαριασμού τραπέζης iban

Ωστόσο, εκτός από τους κωδικούς που είναι προ-συμπληρωμένοι από τους αρμόδιους φορείς, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ίσως χρειαστούν επιπλέον δικαιολογητικά, ο λογιστής θα σας ενημερώσει τι χρειάζεται για την ορθή υποβολή της δικής σας δήλωσης.

Ερώτηση: Μπορώ να υποβάλλω μόνος μου τη δήλωση μου;

Ακόμη και αν είστε αρκετά ενημερωμένοι και αποφασίσετε να κάνετε μόνοι σας την φορολογική σας δήλωση, υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνετε λάθος, καθώς υπάρχουν παγίδες και ασάφειες. Είναι ήδη γνωστό σε όλους ότι συμβαίνουν συνεχείς αλλαγές στην κωδικοποίηση των εντύπων και στο φορολογικό μας σύστημα. Εκτός λοιπόν από πιθανά λάθη, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και φορο-ελαφρύνσεις που ενδεχομένως αγνοείτε. Χωρίς αυτές θα χάσετε την ευκαιρία να μειώσετε το ποσό του φόρου που σας αναλογεί, ή να αυξήσετε μία ενδεχόμενη επιστροφή φόρου. Πολλοί φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένους φόρους ή και μεγάλα πρόστιμα, ακόμα και από σχετικά μικρά λάθη. Συνεπώς είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν λογιστή να υποβάλλει ευθύς εξαρχής τη δήλωση σας.

Για να κάνετε τις φορολογικές δηλώσεις για το 2018 καλέστε μας στο τηλέφωνο : 6907688100

Λογιστικό Γραφείο Θεσσαλονίκη